Edzéslehetőségek

Koichi Tohei Sensei

(1920-2011)

Koichi Tohei

Koichi Tohei sensei a Shin-Shin Toitsu Aikido alapítója.

Koichi Tohei-sensei 1920-ban született egy japán arisztokrata család fiaként, Tokiótól északra, a Tochigi prefektúrában. Beteges gyermek lévén, hogy eléggé megerősödjön, édesapja már gyermekkorában bevezette őt a judo és a zen alapjaiba. Késõbb Ichikukai-ban Dr. Nakamura Tempu irányítása alatt misogi képzésen vett részt.

1939-ben találkozott Morihei Ueshiba O-sensei-jel, és némi csodálattal vette tudomásul, hogy Judobeli jártassága dacára nem bírt a nála sokkal idősebb emberrel, így, miután megismerkedett az Aikdo hatékonyságával, hamarosan komoly tanulmányokba kezdett. Rövid gyakorlás után tényleges katonai szolgálatra hívták be, s évekig Kínában teljesített szolgálatot. Ezalatt tudatosult benne a nyugodt elme valamint a tudat és a test egyesítése, amely jelentős szerepet játszott későbbi gyakorlataiban. A háborúban, mint "szerencsés tiszt" szerzett hírnevet, aki egyetlen emberét sem vesztette el, még a legádázabb küzdelemben sem.

A háború után visszatért uchi-deshi-nek O-sensei-hez, majd az Aikido világának egyik legerősebb és legbefolyásosabb alakjává vált. O-sensei 1953-ban Hawaii-ba küldte, hogy az Egyesült Államokban megkezdje az Aikido oktatását. Az elkövetkező, csaknem egy évtizedben, Tohei-sensei többször járt az USA-ban, ahol több, manapság híres és elismert amerikai Aikido oktatót képzett ki.

Ezidő alatt az Aikidója is jelentősen megváltozott, mivel az ÓRIÁSI amerikaiakkal minden szempontból másképp kellett bánnia, mint a kis testalkatú japán tanítványokkal. Tohei-sensei hamarosan elérte az Aikido Hombu irányzatának főinstruktori címét. Ő volt az egyetlen, akinek O-sensei hivatalos oklevéllel a 10. dant adományozta. O-sensei halála után, fia, Kisshomaru Ueshiba-sensei lett a második Aikido Doshu, Tohei-sensei pedig főinstruktor maradt.

A következõ néhány évben feszültségek alakultak ki a vezető Aikido-oktatók között. Tohei-sensei-nek határozott elképzelései voltak az Aikido tanításának legjobb módszereiről, amelyek nagyrészt a Dr. Nakamura Tempu által oktatott Test-Tudat egyesítés elvein alapultak. Javasolta ennek a Ki-rendszernek a bevezetését az Aikikai-on belül, de a konzervatívabb vezető oktatók határozottan ellenezték ezt. 1971-ben, még mindig az Aikikai főinstruktoraként, Tohei-sensei megalapította a Ki no Kenkyukai-t, hogy a Ki-t valamint a test és tudat egyesítésének módszerét tanítsa az Aikido keretein kívül. Miután pedig a szakadék közte és az Aikikai többi vezetője között túlságosan kiszélesedett, Tohei-sensei lemondott, s 1974-ben megalapította a Shin-shin Toitsu Aikido-t, amelyben a Ki elvekkel összhangban oktatja az Aikido-t.

Több könyvet írt a Ki- gyakorlati alkalmazásáról, amelyek közül 1996-ban hazánkban is megjelent: "A ki a mindennapi életben" című gyakorlati kézikönyv.