Üdvözöljük a Ki-Aikido Magyarország honlapján!

Aikido, a "szeretet erejének útja"

Az ai-ki-do magyarra fordítva a "szeretet erejének útja". Itt megélheted azt, amit csakis könyvekben olvashattál, de élő példáját ritkán láthattad: az ember szereti az ellenségét.
Az aikidóban, ha valakit támadás ér, szinte belebújik ellenfelének "lelkébe". Magához engedi, eggyé válik vele, sőt, együtt is működik vele. Nem haragszik rá, hanem saját lényének részeként éli meg. Szereti - persze a szó egyetemes értelmében.
Ellensége, ha vadul nekiront, hamarosan úgy érzi, mintha fölkérték volna táncolni. Elkezdenek "keringőzni" vele, s a saját agresszivitásának erejét fölhasználva megpörgetik, földobják, és a földre hajítják.
A harcos nem érzelmileg szereti az ellenfelét, hanem univerzálisan.
Egységet alkot vele. Saját erőkörébe vonja, s mintha önmagával táncolna, együtt pörögnek.
És nemhogy félne tőle, hanem éppen ellenkezőleg: félti. És felelősséget érez a sorsáért.
Célja a védelem, de tudja jól, hogy a harc során a Sors törvényeibe nyúl bele. Akár nyer, akár veszít, magára veszi a tett súlyát. S ha nem az egyetemes igazság - vagyis a szeretet - nevében cselekedett, függetlenül attól, hogy ő hal meg, vagy az ellenfele: a felelősség az övé.
Csak a szeretetnek nincs karmája.
Miért?
Mert éntelen. Hatás, aminek nincs ellenhatása - nincs kire visszahasson.

- Müller Péter / Szeretet könyv -


Ki-Aikido a mindennapi életre

Ellentétben sok önvédelmi módszerrel, a ki-aikido művészete egy nem-agresszív, kecses művészet, mely összekapcsolja az elmét és a testet. A ki-aikido fejleszti a nyugalmat, a pozitivitást, a koordinációt és az önbizalmat a mindennapi életben. A ki-aikidoban nincs agresszió, feszültség, illetve verseny. Az edzések alkalmasak az erőnlét minden szintjén, gyakorolhatják férfiak és nők mérettől, kortól és képességtől függetlenül.

A gyakorlás célja, hogy élvezetes testmozgás révén megtanuljuk összehangolni a tudatunkat és a testünket, amely javítja az életünk minőségét. Az aikido páros gyakorlatokból áll, és mind a nyújtások és a gyakorlatok az egyén természetesen fizikai korlátain belülről jönnek. Ezek a gyakorlatok a mindennapi élet problémáit szimulálják és gyakorlati módszer ad nekünk a szembekerülő kihívásokhoz. Az egyedi elvek ebben a művészetben közvetlenül alkalmazhatóak a mindennapi életünkben.

Legyél akár teljes kezdő, gyakoroltál valami mást ez előtt vagy látogató Ki Szövetség tag, a magyarországi ki-aikido klubjaink szívesen fogad téged és a saját szinteden tanít. Minden csoportban a Ki Szövetség minősített tanára vagy tanársegéde tanít.


Híreink

Szeptemberi kezdések

A nyári pihenésből visszatérve, újult erővel és lelkesedésel kezdünk neki ismét az edzéseknek. Csoportjaink szeptembertől várnak minden kezdőt, újrakezdőt, régi tanítványt vagy érdeklődőt, akit a mozgás mellett a szellemiség is érdekel. Edzéseinkről bővebben az "Edzéslehetőségek" menüpont alatt valamint az instruktoroktól tájékozódhattok.

a Ki-Aikido Magyarország instruktorai

Giuseppe Ruglioni Shihan (1953-2016)

Fájó szívvel értesítünk Benneteket, hogy szeretett mesterünk, Giuseppe Ruglioni Shihan (Beppe Sensei), február 6-án, szombaton, tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk. A Mester 63 éves volt.

Legmélyebb részvétünk a családjáé, kívánunk nekik sok erőt ebben a nehéz időben!

Bár óhatatlanul is új időszámítás kezdődik számunkra, az utunkat a továbbiakban is Beppe Sensei tanításai szellemében kívánjuk folytatni!

Köszönjük, hogy megosztotta velünk a béke művészetét! Örökké hálásak leszünk a gondoskodásáért. Mindannyiunk életét megváltoztatta.